За храбре и мудре
youtube

За храбре и мудре

Шта су тинктуре?

Тинктуре представљају течне екстракте биљака. Оне су концентрисани биљни препарати где су лековити састојци биљака извађени у течном облику. За прављење тинктура користи се алкохол који се додаје води или јабуковом сирћету. Прављење тинктура алкохолом је метод стар хиљадама година и користе га сви озбиљни хербалисти на свету. Алкохол се користи зато што се најважнији лековити састојци, као што су есенцијална уља, смоле, алкалоиди, стероиди и бројне друге био-хемијске супстанце или фитохемикалије, много боље растварају у алкохолу, него у води (чај) или на било који други начин. Штавише, одређене важне фитохемикалије из биљака се могу растворити једино у алкохолу.

Постоје бројне предности тинктура. Тинктуре су много јаче и концентрованијe од чаја. Само 2-3 капи тинктуре једнаке су, чак јаче, од целе једна шоља чаја. Управо из оваквих разлога је конзумирање самих тинктура преко потребно код санирања здравствених проблема јер ко би успео да попије толике силне количине чаја дневно.

Лековити састојци тинктура могу се лакше сварити и асимиловати него саме сирове биљке или биљне капсуле, нарочито ако је варење код човека лоше. Лековити састојци тинктура улазе у крвоток брзо, готово моментално. Зато тинктуре могу да чине, између осталог, прву помоћ и лек за хитне случајеве. Тинктуре са алкохолом као базом су добре и као антисептици за отворене ране.

Алкохол, такође, одржава тинктуру и знатно јој продужава рок трајања, готово на неограничено. Што тинктура дуже стоји некоришћена то је њен сам ефекат, односно дејство, многоструко веће. Алкохол који се налази у тинктурама је у минорним количинама, а за оне који желе да у потпуности да га одстране постоји веома једноставно решење – своју дозу тинктуре укапајте у врео чај или прелијте кључалом водом и сав алкохол ће испарити.

За разлику од тинктура које препоручује Институт за природну медицину, комерцијалне тинктуре генерално су лошег квалитета и неделотворне су, јер се не припремају од адекватног и непрерађеног биља, и у пропорцијама које су користили најбољи хербалисти свих времена, попут др Ричарда Шулца.

Тинктуре које препоручује Институт за природну медицину рађене су према оригиналним рецептима и изузетног су квалитета и делотворности.